Hansker eller votter til padling?

Av 2. mai 2022

De fleste av oss padlere som er aktive utenfor de varmeste sommermånedene i Norge vil velge å bruke noe på hendene. Som regel hansker eller votter av neopren, og kanskje også i kombinasjon med muffer på padleåra når det er som kaldest. Noen velger også andre løsninger, for eksempel ullvotter.
Av og til velger man hansker også i den varmeste årstiden, da som regel for å beskytte fingre og hender ved for eksempel brottpadling, hvor det er fare for å skade seg på steiner og berg.

Da jeg startet å padle prøvde jeg mange typer neoprenhansker. Noen var varme nok, men ofte for tykke og stive, jeg måtte bruke mye krefter bare på bøye fingrene rundt åra. Dette er ofte tilfelle om man kjøper hansker laget for dykking. Tynnere varianter var som regel mer komfortable i bruk, men ofte ikke varme nok på kaldere dager. Disse tynne hanskene har likevel vært de jeg har foretrukket å bruke i perioder med vanntemperaturer over 12-15 grader.

Et utvalg av de hanskene og vottene jeg har brukt.

Om du skal kjøpe neoprenhansker til padling er det veldig lurt å prøve de på og kjenne hvordan det føles å gripe rundt noe som har samme diameter som en padleåre. Kjenner du at må må bruke litt mye kraft for klemme rundt åra så vil du fort bli veldig sliten i fingrene under padling. Det samme gjelder om hanskene er glatte på innsiden. Tynne hansker har også den fordelen at de enklere lar deg åpne en glidelås, betjene et kamera og andre ting man gjerne gjør mens man sitter i kajakken. Min erfaring er at jo tykkere hanskene er, jo mer sliten i fingrene blir du og jo verre er det å bruke fingrene til noe. Dersom man føler at tynne hansker blir litt kalde er det mulig å supplere med muffer som festes på padleåra. Da får du et ekstra lag med isolasjon og beskyttelse mot vann og vind. Personlig synes jeg dette var litt tungvint, men tror kanskje dette hadde blitt bedre med litt tilvenning.

Muffer som kan kombineres med hansker.

Etter hvert som jeg begynte å padle lenger utover høsten og på vinteren ble hanskene for kalde, og jeg kjøpte et par Kokatat Inferno neoprenvotter. Disse er veldig behagelige å ha på og gjør det mye enklere å holde fingrene varme, selv når isen har lagt seg på vannskorpa. Jeg tror aldri jeg har vært frossen på fingrene med disse, selv i temperaturer rundt -5 grader. Vottene er i 3 mm neopren, men selve gripeflaten er allerede “forbøyd” og innsiden av hånda og tommel er gummiert slik at det kreves lite kraft for å få et godt grep på åra.

Kokatat Inferno er bøyd i et naturlig grep.


Ulempen med votter er at du blir rimelig hjelpeløs dersom du skal gjøre noe annet enn å holde i åra. Jeg klare med litt knot å betjene et kamera, men alt sånt blir langt fra enkelt med votter. Kokatat-vottene har dessuten en tendens til å sprekke opp i sømmene om du bærer kajakken i T-håndtakene med de på, slik at neoprenen strekkes. Jeg har måttet lime mine noen ganger med Aquasure på grunn av dette.
Det finnes også votter som er åpne i håndflaten, slik at du kan ta ut fingrene ved behov. Jeg har aldri prøvd disse, men det sies at disse også er vesentlig varmere enn hansker.

Yak Open Mitt, med mulighet til å ta ut fingrene.

Tidlig på vinteren 2021 ble jeg kontaktet av Oceania Sport, et italiensk firma som lager hansker for vannsport, med spørsmål om jeg ville prøve deres tørrhansker til padling. De lager flere typer hansker, med det til felles at de lages i vanntette materialer, har et isolerende fòr på innsiden og har en silikon-mansjett over håndleddet.

Noen av hanskene fra Oceania Sport

Jeg bestemte meg for å prøve hanskene og fikk tilsendt noen par i forskjellige materialer. Førsteinntrykket var at de var veldig mye tynnere enn noen av neoprenhanskene jeg hadde prøvd og at de ga veldig godt grep rundt åra. Det var også veldig enkelt å gjøre andre ting med de, for eksempel var det mulig å bruke både kamera og telefon uten å ta av hanskene. Ulempen var at de bar litt mer krevende å ta på, først og fremst på grunn av mansjetten. I ettertid har jeg skjønt at denne tåler veldig mye mer enn latex-mansjetten på tørrdrakten, slik at av og på med hansken går mye enklere nå.
Da jeg prøvde de i kajakken første gangen var det noen minusgrader og jeg skjønte fort at dette ikke vinterhansker. De var omtrent like varme som tynne neoprenhansker. Siden disse hanskene ikke slipper inn vann så prøvde jeg med et par tynne ullhansker under (ull-liner), noe som hjalp mye, men man kan fremdeles bli litt kald når både luft- og vanntemperatur kryper ned under 5 grader. Disse hanskene er for min del fremdeles ikke noe alternativ til votter på de kaldeste dagene, men fra april til oktober tror jeg dette kan bli mine foretrukne hansker. Det at de er så tynne og vanntette gjør de veldig komfortable. Og siden jeg ofte tar med en del utstyr på tur og tar mye bilder og video så liker jeg fleksibiliteten de gir meg til å bruke utstyret nesten som om jeg ikke hadde hansker på. Jeg har vært på tur uten å ta av hanskene selv når jeg kokte kaffe i pausen, hanskene hemmer meg ikke mer enn et par tynne arbeidshansker.

Helt tett mellom tørrdrakt og hanske.

Når jeg tar på hanskene bretter jeg mansjetten på hansken over mansjetten på tørrdrakten og neoprenbeskyttelsen på drakten over der igjen. Selv med flere timers bruk har jeg aldri opplevd å være mer enn litt fuktig på innsiden av hansken.

Jeg kommer til å bruke hanskene fra Oceania Sport utover våren og sommeren for å teste holdbarheten på de og oppdatere artikkelen når jeg har fått brukt de litt lenger.

Oppdatering: Da jeg sendte denne artikkelen til Oceania Sport, var tilbakemeldingen at de vil komme med en ny versjon av hansken som heter Dolphin. Denne hansken vil være ekstra isolert og vil kanskje være bedre ved lavere temperaturer. Forhåpentligvis får jeg teste denne også når den er klar.

Denne artikkelen er også blitt podkastepisode, sjekk ut episode 26 av Kajakkpodden.