Padleårer for havkajakk

Av 16. oktober 2022

“Hva er forskjellen på de forskjellige årene og hva bør jeg velge” er spørsmål som mange padlere spør om og kanskje spesielt de som skal kjøpe eget utstyr for første gang. I denne artikkelen har jeg tenkt å si litt mer om dette temaet, og forhåpentligvis gi litt innsikt i hva som kan være nyttig å vite om du skal kjøpe deg en åre for bruk i en havkajakk.

I tillegg til selve kajakken og sikkerhetsutstyret så er padleåra kanskje det viktigste utstyret du har med deg. Man blir ganske hjelpeløs i en kajakk uten en fungerende åre og feil åre kan gjøre en tur unødig slitsom. Åra skal fylle ganske mange funksjoner når du sitter i kajakken, i tillegg til å sørge for at du får fremdrift så er den ditt viktigste hjelpemiddel for å stoppe, svinge og manøvrere kajakken. Dessuten er det ofte et støttetak med åra som redder deg fra et velt og åra som hjelper deg å rulle opp igjen om du først velter.

Årer finnes i mange former, størrelser og i forskjellige materialer. Og ikke minst i prisklasser fra noen få hundrelapper til 7-8 tusen. Det er ikke nødvendig slik at den dyreste åra er den beste til ditt bruk, de forskjellige typene og materialene har forskjellige egenskaper tilpasset forskjellige bruksområder.

Jeg skal starte med å si litt om de vanligste åretypene. De typene som vil være mest aktuelle for de fleste er euroåre for lav åreføring, euroåre for høy åreføring, grønlandsåre og for noen også vingåre. 

Euroåre for lav åreføring

Dette er den åra de fleste kommer i kontakt med når de starter å padle. Denne typen har et et ganske langt og smalt blad. Begrepet “lav åreføring” kommer fra at man med denne typen åre prøve å holde åreskaftet ganske flatt og hendene under skulderhøyde når man padler. Årebladet settes i vannet et lite stykke ut fra kajakken. Det litt smale bladet glir ganske lett gjennom vannet og gir en forholdsvis lav belastning på skuldre og armer. Dette gir litt mindre effekt per tak, men man kan holde et jevnt høyt tempo over lengre tid.

Euroåre for høy åreføring

Denne åra skiller seg utseendemessig fra euroåre for lav åreføring ved at bladet er bredere og ofte litt kortere. Når man padler med en slik åre holder man den mer vertikalt enn ved lav åreføring og man setter årebladet i vannet nærmere kajakken. En åre for høy åreføring gir deg mye kraft i hvert tak, men krever at man har god styrke og utholdenhet om man skal bruke den over lengre tid. Det brede bladet gir deg effektive støttetak og åra fungerer veldig bra til teknisk padling som for eksempel lek i bølger. 

Åre for lav åreføring til venstre og for høy åreføring til høyre

Grønlandsåre

Grønlandsåra er en klassisk åre brukt av eskimoene. Åra har lange, smale blad og glir lett gjennom vannet. Du bruker lite kraft per tak og mange velger en slik åre på langtur nettopp av den grunn, man blir mindre sliten. Den er også foretrukket av mange i sterk vind eller om man driver mye med rulling.

Grønlandsåre

Vingåre

Vingåra ble opprinnelig brukt i konkurranser. Årebladet kan ligne mye på en euroåre for lav åreføring men bladet er buet som en flyvinge. En vingåre brukes som regel sammen med raske kajakker og av padlere med god padleteknikk.

Vingåre

Valg av materiale i åra

De rimeligste årene har som regel blad i plast og skaft i glassfiber. Noen kan også ha skaft i aluminium. Jeg vil egentlig ikke anbefale å kjøpe en åre i aluminium, disse årene er ofte veldig tunge og aluminum blir veldig kaldt å holde i dersom du padler på kalde dager.

Årer med plastblad og skaft i glassfiber kan være en god startåre for en nybegynner. Da får du en akseptabel vekt og en åre som tåler mye. Disse årene koster som regel fra under 1000-lappen til 2000 kr og veier gjerne litt over 1 kg.

En ulempe med plastblad er at de ofte flekser litt, noe du merker spesielt godt ved støttetak, men også om du bruker mye kraft i padletakene dine. Vil du unngå dette er blad i glassfiber et godt alternativ. Disse er mye stivere, men fremdeles ganske robuste. Disse koster litt mer enn årer med plastblad. Regn med å betale fra 2000 kr og oppover. Vekten ligger gjerne rett under 1 kg.

Vil du redusere vekten på åra er som regel karbon løsningen. Årer i mellomsjiktet har som ofte glassfiberblad og karbonskaft. Den lavere vekten er en stor fordel på lengre padleøkter. Prisen ligger ofte over 3500 kr og vekten gjerne rundt 800 gram.

Vil du ha en åre med enda lavere vekt er som regel hele åra i karbon. Du får en veldig lett og stiv åre, men tilsvarende stiv pris. Man bør behandle et karbonblad litt mer forsiktig enn et blad i plast eller glassfiber. Det kan lettere få skader og skadene er dessuten litt mer komplisert å reparere enn skader på glassfiber. Prisen på disse ligger stort sett fra 5000 kr og vekten gjerne rundt 700 gram.

Grønlandsårene kan i tillegg til å være laget i glassfiber og karbon også fås i tre.

Generelt kan man si at en billig åre som regel er litt myk og har høy vekt, mens en dyrere åre er stivere og lettere. 

Fra venstre mot høyre: Glassfiberåre med plastblad, karbonåre med glassfiberblad (bøyd skaft) og helkarbonåre

Åreskaftet

En åre for havpadling er over 2 meter lang. Av praktiske årsaker er det derfor lurt å velge en delbar åre.De fleste velger en åre som er mulig å dele i to. Det finnes årer som kan deles i 4 også, dette brukes først og fremst for packraft da kortere deler gjør det mer praktisk å pakke ned åra for transport. De fleste nyere årer er enkle å dele og sette sammen uten bruk av verktøy. 

Åreskaftet kan enten være helt rett eller åra kan ha bøyd skaft. Årer med bøyd skaft har en vinkel på området hvor du normalt holder åra som gjør at belastningen på håndledd og underarmer er mindre. Disse årene koster gjerne en drøy tusenlapp mer enn tilsvarende åre med rett skaft. Bøyd skaft kan være nyttig om du padler mye eller sliter med belastningsskader i armene.

Lengde på åra

Hvor lang åre du skal ha kommer først og fremst an på din høyde, bredde på kajakken og på om du skal ha en åre for høy eller lav åreføring. 

Kortere personer bruker en kortere åre og en bred kajakk krever en lengre åre.

Om man padler en normal havkajakk med en bredde opp til 60 cm vil stort sett lengden på åra ligge mellom 210 og 225 cm for personer mellom 150 og 200 cm. En åre for høy åreføring kan gjerne være 5 cm kortere enn tilsvarende åre for lav åreføring.

Noen årer har justerbar lengde, dette kan være nyttig dersom den brukes av flere personer eller du bruker den på kajakker med forskjellige bredder. 

Hvilken åre bør du velge?

For de fleste som padler turer på noen timer en gang i blant vil en euroåre for lav åreføring være det mest naturlige valget. Har du tatt kurs så er dette mest sannsynlig den åra du er vant til å bruke. For mange vil en glassfiberåre med plastblad være en grei åre. Selv om du senere skulle komme til å oppgradere til en bedre åre så vil glassfiberåra fremdeles kunne fungere som reserveåre i mange år. For mange turpadlere vil også grønlandsåre være et godt alternativ eller supplement til euroåra.

Driver du med med mer teknisk padling som for eksempel brottpadling vil en euroåre for høy åreføring være et bra valg. Denne gir deg mer kraft til svinger, akselerasjon og støttetak.

Grønlandsåre er et bra valg om du padler mye tur eller over gjennomsnittlig opptatt av å rulle. 

Hvilket materiale du velger for din åre kommer mest an budsjettet ditt. For de fleste vil en åre til 1500-2000 kr fungere fint. Dobler du den prisen vil du få en mer effektiv og lettere åre som nok vil oppleves bedre for de fleste som padler en del. Derfra og oppover i pris er det først og fremst lavere vekt og eventuelt bøyd skaft du betaler for.

Mange vil gjerne ønske å ha en reserveåre og det kan da være greit å ha to forskjellige åretyper slik at man kan variere hvilken man bruker. Et naturlig valg for mange vil da være å ha en euroåre for lav åreføring og kombinere denne med enten en euroåre for høy åreføring eller en grønlandsåre.

Jeg håper dette ga litt mer innsikt i hva man bør tenke på når man skal velge seg en kajakkåre. Er du i tvil om hva du skal så prøv flere årer før du kjøper. Er du medlem i en klubb så finnes det som regel en del årer å få prøvd der, både forskjellige typer og lengder. Har du en forhandler i nærheten vil du kunne få god veiledning og kanskje også muligheten til å prøve noen årer. Har du planer om å ta et kurs så spør også kursholderen om det er mulighet for å prøve noen forskjellige åretyper og lengder.