Erfaring med Kokatat Hydrus Stoke Drytop og NRS Freefall Dry Pant

Av 7. november 2021

For å ha et alternativ til full tørrdrakt på turer hvor det ikke er kritisk å bli litt våt og som en mulighet til å variere påkledningen på varme dager har jeg skaffet meg en løsning med jakke og bukse. Både jakke og bukse har dobbelt liv og med spruttrekk i tillegg får man en rimelig tett overgang mellom de to delene. Å ha en todelt løsning har flere fordeler:
– Jeg kan skifte hjemme og raskt bare ta på jakken for å være klar til å gå på vannet når jeg kommer frem.
– På varme dager kan jeg bruke jakken og en vanlig bukse og likevel være tørr etter en rulle eller ved mye sjøsprøyt.
– Man kan bruke en Long John (våtdrakt uten armer) og jakken på litt kaldere dager.
– Det enkelt å ta av jakken i pauser når man er på tur.

Etter en god del research kom jeg frem til at Kokatat Hydrus Stoke jakke og Kokatat Tempest bukse passet til det jeg var ute etter. Dessverre var ikke buksa på lager noe sted, så jeg endte opp med en NRS Freefall, som er en rimelig lik bukse. Jeg er 188 cm / 86 kg og valgte en jakke i L og bukse i XL. Grunnen til at jeg valgte større bukse var at jeg måtte ha XL for at den skulle passe skostørrelse 45.

Litt om Kokatat Stoke Drytop:
– Laget i Hydrus tre-lags vanntett og pustende materiale.
– Lateksmansjetter i kragen og rundt håndledd.
– Beskyttende neoprenmansjetter over lateksmansjettene.
– Ytterskjørt i neopren med borrelåsstramming.
– Innerskjørt med strikk.
– Lomme på brystet.

Litt om NRS Freefall Dry Pant:
– Laget i HyproTex 2.5 materiale som er vanntett, pustende og solid.
– Cordura™ forsterkning på utsatte områder som knær og bak.
– Neopren ytre belte og innerskjørt i midja hjelper med å holde vannet ute.
– Sokker i samme stoff som buksa.
– Borrelåsstramming over skoene.
– Lomme med glidelås.

Praktisk bruk
Jeg er særdeles lite glad i kaldt vann, så jeg bruker tørrdrakt stort sett hver eneste tur, sommer og vinter. Det fungerer veldig bra når jeg først er i kajakken, men til tider kan det være litt upraktisk når man skal inn og ut av drakten før og etter tur, spesielt på steder hvor man må stå ute i all slags vær. Særlig siden jeg synes det å kjøre bil med drakten på er uaktuelt på annet helt korte bilturer. Med drakten delt i to plagg har jeg flere ganger tatt på bukse og padlesko hjemme. Fremme der hvor jeg skal padle er det bare å trekke jakken over hodet, stramme de overlappende innerskjørtene, ta på spruttrekk og ytterskjørtet på jakken så er jeg klar. På samme måte tar jeg ofte av jakken og kjører hjem i buksa etter tur. Jeg synes dette går mye raskere enn å skulle ta av og på hele drakten. Jeg kan dessuten klare å ta jakken av og på i bilen, å gjøre det samme med tørrdrakten synes jeg er i overkant motorisk utfordrende 🙂

Jeg har stort sett brukt jakke/bukse-løsningen på turer hvor jeg ikke har planlagt å tilbringe noe særlig tid i vannet. I og med at jakken strengt tatt er lik overdelen på Kokatat Meridian tørrdrakten og buksa som underdelen så både føles det som og fungerer som en tørrdrakt når du sitter i kajakken. Både jakke og bukse er veldig komfortabel å ha på.
Hydrus-stoffet til Kokatat gjør at jakken puster bra, hvor godt buksa puster synes jeg det er vanskelig å si noe om, men jeg har ikke opplevd å være særlig svett etter tur.

Jeg har også prøvd å bade litt på disse turene. Etter å ha vært i vannet flere ganger og over ganske lang tid har jeg opplevd å bli litt fuktig i korsryggen. Ikke såpass mye at det var et problem og heller ikke så mye at jeg ble kald. Men dette viser at en todelt løsning ikke er helt tett. Spesielt når det er kaldt i vannet eller i lufta så er det viktig å ha med ekstra skift i tilfelle man skulle bli våt.
Stoffet i begge plaggene er like tett som en tørrdrakt og jakken har samme mansjettene i hals og håndledd som en tørrdrakt. Så det vannet som kommer inn kommer i overlappen mellom bukse og jakke. Denne kan mest sannsynlig aldri bli helt tett, men er man nøye når man tar klærne på er det begrenset hvor mye vann som kommer inn ved en tur eller to i vannet. Jeg bruker dra innerskjørtet i buksa helt opp og stramme strikken ganske stramt. Så tar jeg innerskjørtet på jakken ned over bukseskjørtet, strammer strikken og bretter så buksas ytterskjørt over der igjen. Så tar man på spruttrekk og bretter ytterskjørtet på jakken over til slutt. Høres komplisert ut, men når du har gjort det et par ganger er det gjort på 30 sekunder.

Oppsummering / konklusjon
Så langt er jeg meget godt fornøyd med å kunne velge mellom jakke/bukse og tørrdrakt. Jeg er mest fornøyd med fleksibiliteten og det faktum at det føles som og fungerer som en tørrdrakt. Den lille lekkasjen man risikerer i midjen kan jeg leve med. Så jeg kan trygt anbefale løsningen som en fleksibel “tørrdrakt light”, som i tillegg koster litt mindre enn en tilsvarende tørrdrakt.