Erfaringer med Kokatat Hydrus Meridian tørrdrakt

Av 7. november 2021

Jeg har brukt en Typhoon Mulitisport SK tørrdrakt de siste to årene. I høst måtte denne inn på en garantireparasjon, noe som dessverre innebar at den måtte sendes til Storbritannia. Det ble tidlig klart at reparasjonen kom til å ta tid, på grunn av både Covid og Brexit ble det estimert 10 uker før drakten var tilbake. Verken det å padle uten tørrdrakt eller det å bli på land i over to måneder virket som særlig gode alternativer, så det ble fort klart at jeg var nødt til å se meg om etter en ny drakt.
Utvalget i tilgjengelige drakter var dessverre svært begrenset, men til slutt endte jeg opp med å finne en Kokatat Hydrus 3.0 Meridian. Denne drakten er laget i Kokatats eget materiale Hydrus 3.0 som er Kokatats eget alternativ til GoreTex. I følge Kokatat gjør dette det mulig å produsere en rimeligere drakt med samme kvalitet og tilnærmet de samme egenskapene som de dyrere draktene laget i GoreTex. Kokatat Meridian finnes også i variant som er laget med GoreTex stoff. Denne ser til forveksling lik ut, men i tillegg til å være laget i et bedre stoff er det også noen detaljer som skiller, blant annet har den klaff over tisseluka og innvendige seler.

Litt info fra produsenten av Kokatat Hydrus 3.0 Meridian:
– Materiale: 3-lags Hydrus 3.0
– Skråstilt TiZip glidelås over brystet. Klaff over glidelåsen.
– Tisseluke (damemodellen har drop seat).
– Dobbelt liv med neopren midje og borrelåsstramming.
– Justerbart strikk i midjen.
– Lateks mansjetter i hals og håndledd. Neopren yttermansjetter begge steder.
– Sokk i samme stoff som drakten. Mansjett med borrelåsstramming på anklene.
– Forsterkning (cordura) på knær og i baken
– Lomme på brystet.

Størrelse og passform
Jeg er 188 cm lang, veier 86 kg og er akkurat innenfor størrelse L på Kokatats anbefalinger. Basert på tidligere erfaringer med at draktene kan føles litt kort og trekkes ned i nakken ved blant annet rulling når jeg ligger nære maks lengde så valgte jeg nå størrelse XL. Resultatet er en drakt som er ganske så romslig, spesielt på overkroppen, men som passer veldig bra når jeg strammer det doble livet og har på vesten. Halsmansjetten er størrelse L (samme på alle størrelser fra M og oppover). Denne ble veldig fort for stram og ukomfortabel for meg. Jeg prøvde å strekke den litt ved å dra den over en kjøkkenbolle og lad den stå et døgn, men uten at dette hjalp nok. Så jeg endte opp med å klippe av en liten centimeter av mansjetten. Mansjettene på ermene passer meg veldig bra.

Hvorfor velge en litt dyrere drakt?
Kokatat Hydrus Meridian er et steg opp fra de rimeligste tørrdraktene. Der de billigste draktene ofte har latekssokker og neoprenmansjetter har Meridian sokker i samme materiale som resten av drakten og gode lateksmansjetter både i hals og ermer. Ekstra beskyttende yttermansjetter mangler på mange av de rimeligere draktene. Det samme gjelder også dobbelt liv og tisseluke, detaljer som jeg setter stor pris på hos en tørrdrakt. Jeg synes også at passformen på Meridian er bedre enn på mange rimelige drakter.
Funksjoner Meridian mangler i forhold til toppmodellene er blant annet hette, innvendige seler og ekstra lommer.

Førsteinntrykk
Jeg har så langt brukt drakten noen turer på sjøen og to dager på kurs. Førsteinntrykket er veldig bra, det første jeg la merke til er at stoffet er mykere og litt mer komfortabelt enn jeg er vant til fra Typhoon-drakten. Den store glidelåsåpningen foran på brystet gjør den dessuten veldig enkel å komme inn og ut av. Glidelåsen er beskyttet av en klaff med borrelås. Jeg liker også at brystlommen er plassert slik at den er lett tilgjengelig selv med vesten på.

Som forventet av en drakt i denne prisklassen har den holdt meg tørr både ved rulling, bading i forbindelse med redningstrening og når jeg har stått i vannet for å hjelpe andre under trening. Drakten har ikke hatt den minste antydning til vanninntrenging i mansjetter eller glidelåser. Det som har overrasket meg mest er hvor godt den puster. Jeg har brukt Typhoon-drakten ca 200 turer nå og blitt vant til at jeg alltid er litt fuktig av svette og at superundertøy må rett i vaskemaskina etter tur. Med Kokatat Hydrus Meridian er dette ikke noe problem, selv etter en 5 timers tur som involverte både fysisk krevende padling med havkajakk i elv og påfølgende redningstrening og sleping var ett lag superundertøy og to lag ull bortimot helt tørt.

Det eneste jeg egentlig savner med drakten er justeringsmulighet på neoprenmansjetten på ermene. Denne mansjetten er ganske stram, noe som fungerer bra for å tette mellom drakten og votter eller hansker når du først har fått den på. Men det å få mansjetten over den siste votten kan være en prøvelse 🙂 Ikke noe stort problem, men jeg kunne tenkt meg en lignende justerbar mansjett som den drakten har på leggen. Denne er vid nok til å enkelt gå over skaftet på skoene og sitter veldig godt når du har strammet borrelåsen.

Foreløpig konklusjon
Mye tyder på at denne tørrdrakten kommer til å bli min foretrukne tørrdrakt utover vinteren. Dette skyldes først og fremst at den er veldig komfortabel i bruk og det at den puster bedre enn andre drakter jeg har brukt. Skal du gå for en drakt i mellomskiktet prismessig så er min mening at Kokatat Hydrus Meridian er mye drakt for pengene.

Jeg kommer til å oppdatere saken etter at jeg har fått brukt drakten over lengre tid.